Enschede wil 600 woningen ‘zorgvuldig inpassen in landschap Eschmarkerveld’

30 september 2021

De komende jaren moet tussen Enschede en Glanerbrug een nieuwe woonwijk met 500 tot 600 huizen ontstaan. 

“We willen de woningen zorgvuldig inpassen in het bestaande landschap Eschmarkerveld”, zei wethouder Jeroen Diepemaat donderdag bij de presentatie van de plannen voor het gebied.

Eschmarkerveld ligt tussen de spoorlijn en de Gronausestraat en tussen Dolphia en de ecozone richting Glanerbrug. Diepemaat: “Het is de bedoeling de bestaande bomen, struiken en sloten te behouden en waar mogelijk uit te breiden. De woningen worden een gevarieerde mix van koop en huur.“

Zelfbouwers

In Eschmarkerveld is ruimte voor vrijstaande woningen, twee-onder-één kappers en rijwoningen. Voor pioniers op het gebied van duurzaam wonen, voor een seniorenhof en woningen met zorgondersteuning. Naast projectmatige bouw en sociale huurwoningen geeft de gemeente kavels uit voor zelfbouwers.

Diepemaat: “Voor de koopwoningen richten we ons in hoofdzaak op doorstromers. Voor zowel jonge gezinnen die willen doorstromen naar een grotere woning en een goedkopere woning achterlaten. Maar ook voor senioren die kleiner of gelijkvloers willen gaan wonen en een gezinswoning achterlaten. Door deze grote mix aan woningen is het mogelijk om binnen de wijk verschillende stappen in de wooncarrière te zetten.”

Start eind 2023

De exacte invulling van het gebied wordt geschetst in een zogenaamd koersdocument dat binnenkort aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Diepemaat: “Daarna volgt de uitwerking in stedenbouwkundige plannen en het opstellen van een bestemmings- of omgevingsplan. Naar verwachting kunnen dan eind 2023, begin 2024 de eerste woningen worden gebouwd.”

Scholen

In de omgeving van Eschmarkerveld zijn veel voorzieningen aanwezig, zoals scholen, een supermarkt/winkels, kappers en sportverenigingen. “Dat betekent dat er in het gebied zelf geen noodzaak is om die voorzieningen toe te voegen. We onderzoeken of er op termijn een tijdelijke dependance van een basisschool moet komen, waarbij het gebouw, als de schoolfunctie niet meer nodig is, wordt getransformeerd”, aldus Diepemaat.

Bron: De Twentsche Courant Tubantia (Enschede wil 600 woningen ‘zorgvuldig inpassen in landschap Eschmarkerveld’ | Enschede | tubantia.nl)

Foto: Station Enschede de Eschmarke (Wikimedia Commons)