Woonwensfabriek in het NRC:

08 februari 2021

Veel kopers dromen ervan een eigen huis te bouwen. Maar dan graag exclusief de sores, die je er vaak gratis bij krijgt.

Een vrijstaand huis. Zelf ruw geschetst, uitgewerkt door een architect. Alle gebruikte materialen naar eigen smaak uitgekozen. Energielabel A++. Een onbereikbare droom? Niet voor wie 400.000 euro te besteden heeft. Althans, in het noorden en oosten van het land. In Limburg en Zeeland begint het bij 450.000 euro, en wie gebonden is aan (of verbonden met) Noord- en Zuid-Holland, Utrecht of Brabant kan maar beter over een budget van zo’n 700.000 euro beschikken. Maar dan valt dat eigen droomhuis heus te bouwen.

Arjan Lamberink zegt het – en we geloven hem, hoewel niet onmiddellijk. Makelaarspraatjes? „Ik ben geen makelaar”, zegt hij. Wat dan wel? Lamberink voert het predicaat ‘directeur nieuwbouw’. Al makelt hij wel degelijk, maar dan anders dan anderen. Hij is geen „huizenschuiver”, hij bemiddelt niet tussen de ene en de andere eigenaar. Wel bemiddelt hij tussen mensen met een idee voor zo’n droomhuis, en gemeenten, kavelverkopers, aannemers en onderaannemers.

Lamberinks bedrijf heet de Woonwensfabriek. Ruim 2.700 woningen heeft zijn bedrijf inmiddels „op bestelling laten bouwen” voor particuliere opdrachtgevers, in alle windstreken van Nederland. Het is een nieuw fenomeen, dat ‘ontzorgen’ heet, en niet alleen door Lamberink wordt aangeboden. Verschillende bouwbedrijven adverteren ermee. Consumenten (die dat kunnen betalen) hebben zo hun specifieke wensen, maar dan wel graag éxclusief de sores, die je vaak gratis bij het bouwen van een woning krijgt. Dat is het perspectief aan de vraagkant van deze markt. De aanbodzijde kent twee hardnekkige problemen, zegt Lamberink. Hij noemt ze: de bouwkolom en de grex. Pardon?

Lees het hele artikel: https://www.nrc.nl/nieuws